Det Toscanska köket är världsberömt för sin lantliga enkelhet och där ingår Maskros så varför kan inte vi också göra det?
 
 
 Det som är så toppen med Maskros som sallad är att den sköter sig själv och ger mig en ekologisk sallad före jag ens hunnit odla i trädgårdslandet. Så i princip serveras näringsfull sallad åt alla - gratis, ekologiskt och obesprutat.
 
Jag plockar av både de flikiga och släta bladen. Själv har jag märkt att den allra flikigaste sorten är lite mildare. Men det kan också bero på var den växer. Fuktigt eller torrt. Soligt eller i skugga. Jag väljer alltid små späda blad och från maskros som inte ännu hunnit blomma. Jag klipper det smått eller mixar som grönsallad eller i en maträtt. Ibland mixar jag det till en dryck.
 
 Hela Maskrosen är ätbar: knoppar, blommor och rot. Roten behöver dock kokas 3 gånger för att få bort den beska smaken. Och vad gäller roten är den sötare på hösten då växten blommat ut och gått ner i roten. Men blad, blommor och knoppar kan man äta hela säsongen.
 
  Maskrosen har många hälsofrämjande egenskaper. Jag kommer inte att räkna upp dem alla. Alla våra ätliga vilda växter innehåller så många olika näringsämnen. Vissa örter har mer medicinska effekter och då bör man äta mindre av det eller inte så ofta. Men maskros kan man äta så mycket man orkar och det finns ingen risk att överdosera när man äter det som sallad och mat. Maskrosen har även använts som medicin förr i tiden och idag kan man köpa dyra maskrostabletter på burk från hälsokostaffärer.  
 
Helt kort om maskrosens hälsosamma effekter:
 
- främjar levern och gallan
- främjar gallproduktionens nedrytning av fett
-  främjar matsmältning
- främjar utrensning av slaggprodukter
- urindrivande
 
Näringsämnen:
C-vitamin
A-vitamin
B-vitamin
Kalium
Kalcium
Zink
Järn
 
Jag har alltid varit nyfiken på maskrosen men inte gillat smaken och har liksom tvingat mig i den för att den är nyttig. Men nu med den här bloggen vill jag utmana mig själv att verkligen bli van med att Maskros är helt vanligt och naturligt att äta. Barn vänjer sig också vid olika rätter för att börja kunna äta av familjens mat.
Jag tycker att jag redan börjat njuta av att äta Maskros.
 
Kram Anna-Karin💚
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress