Oj vad tiden rusat iväg. Det är nästan tre veckor sedan jag tittade in här sist. Vi har fullt upp. Vardagen har kommit igång med alla måsten. Jag skulle ha hur mycket som helst att visa här och skriva men jag har inte hunnit hit. Allt annat kommer ivägen för det. Jag behöver snart en assistens som skriver och fotograferar åt mig 😄. Nej, bloggen får leva så här. Kanske, kanske när det är busväder så har jag mer tid att skriva. Funderar om det alls är värt att skriva ner fakta om örter och hälsa när det ju finns hur mycket som helst att läsa på internet. Men om jag inspirerat bara en endaste en till en naturlig hälsosam livstil då är jag jätte nöjd. För den endaste en inspirerar sedan i sin tur en annan eller kanske jätte många.
Den här gången serverar jag en massa bilder istället, för enkelhetens skull.

Grönt varje dag. Både som sådd och det som växer vilt i naturen.


Bladselleri

Blomkål. Broccoli. Squash. Så enkel vardagsmat.

Åkerfräken.

Soppa på Mangold. Kokosgrädde, olivolja och oregano. Gott tycker jag. Nja, tycker Prins. Han luktade och gav ingen poäng.

En rödbeta om dagen.


En nyttoväxt-odling mitt i stan i Karleby.


Grannen drunknar också i äpplen. De har nu tillverkat en egen musteri-maskin.

Angelina har fyllt 15 år och hon älskar morotskaka så pappa bakade en Morotstårta. Mums. Han fick 10 i betyg.


Vi har verkligen äppel-tema nu. Här med rivet äpple på gröt.

Här är vårt musteri. Vi har provat alla olika sätt men äpplena tar aldrig slut......
Jag väljer nu ett positivt uttryck; "fantastiskt vad naturen levererar till oss"

Härifrån hämtade vi hem en bukett solrosor. 1 euro per styck. Bara att betala i en ask där det fanns ganska mycket sedlar och mynt. De räknar med hederligt folk.

Mellan äppel-arbete så målar Allan vårt köksbord.

Jag har tagit in murgröna och planterat i mindre krukor. Hittade i förrådet blom-amplarna. Oj oj det var verkligen längesedan vi hade dem hängades. Nu har jag putsat mässingen och de blev så blanka och fina. Tänk att jag börjat tycka om dem igen.

Några Pelargoner får också flytta in. De blir så fula i regn och kyla.


Nyfikna Timon.

Rosenhallon. Vi pratar om att flytta dessa växter. Men allt som går i matväg prioriteras först. Annars är det ju nu man borde jobba på med trädgården. Vi hoppas att hösten blir mild så att vi kan börja på med det efter all skörd.

Vi har också päron.

Slanggurka. För lite solljus därför är den gul. Vi har fått mer gurka än vad vi orkar äta. Nu har Allan gjort inlagd gurka. Så tacksam att han är hemma nu förtiden och att han gillar att göra allt det här medan jag är på arbete. En tanke, tänk om man bodde i ett litet hus, enkelt och billigt, då hade vi kunnnat leva som bönder.

Några morötter varje dag,


Vindruvor. En sibirisk sort som tål frost och vinterkyla. Den ger alltid så mycket skörd. Jag tänker att där i Sovjet på den tiden då Stalin flyttade folk från höger till vänster och från syd till nord. Allt för att skingra folket så att de inte skulle kunna göra uppror. Han litade ju inte alls på sitt eget folk. Då hade kanske någon med sig vindruvor från sin hemgård i söder och däruppe i Sibirien försökte de med att få frön av vindruvor att gro och växa där. Kan tänka mig hur de vårdade ömt den lilla plantan. Och tillslut efter flera år blev det en planta som klarade den Sibiriska hårda vintern. Tack vare dem har vi här dessa vindruvor. Fantastisk !

Humle. Jag har även torkat för vintern. Humle är ett naturligt "sömnmedel".

En bra bok som jag kikat i. Den vill jag köpa åt mig själv.

Rölleka te. Så enkelt att hämta utifrån. God. Med bra hälsoeffekt.

Och i dag var vi på skördemarknad.

Fick smaka olika sorter av vindruvor. Vi har den sorten som finns högst upp på bilden.

De där lila potatisarna högst upp till vänster har vi haft i sommar. Jättesmakliga men lila även när du kokat dem. Allan gjorde en köttfärssoppa på det. Det smakade ju helt vanligt men hela soppan blev lilafärgad.

I våras då jag åt mycket stjälkselleri, blekselleri, så lät jag roten rota sig i vatten och planterade sedan ut i trädgårdslandet. Det lyckades bra och gav hela tiden skörd under sommaren.

Här skulle man namnge minst 10 olika växter i buketten. En tävling. Jag kände igen allt men minns inte namn. Iallafall tio kunde jag.

Någon sålde sitt honung och pollen och bivax.

Pollen är verkligen en värdefull råvara. Det är mycket arbete bakom det.

Vi köpte bivax. En bra råvara för tillverkning av salvor. Skulle vilja göra ringblomssalva.

Vitlök. Finländsk. Om du köper kinesisk och den är vit och fin så kan det hända att de har blek den i klorin.

Här får den torka. Men vi hinner nog äta upp det snart.

Det är så vacker trädgård här därför är jag så glaaad.




Anna-Maria är med oss.

Här växer Rosenböna upp efter stammen på äppelträdet.

Så vackert i Rosenlund och Aspegrens trädgård. (roselund.fi)
Vi åt också en lunch här på restaurangen . Rosenlund är en gammal herrgård. Idag har de restaurang och på övre våningen har Reviva sin mottagning. Så härlig arbetsplats för dem och så skön för oss kunder. (reviva.fi)

Det var allt för den här gången. Vi ser när vi ses igen här.
Ha de så härligt!
💚Anna-Karin