Bråda tider. Skördetider - tar så mycket tid, har inte haft tid att att titta in här på bloggen. Vi plockar och plockar, fryser in, torkar, saftar och lagar mat och bakar. Och så äter vi oss proppfulla av allt detta - passar på att hälsoboosta oss när allt finns i överflöd.
 
Jag hade tänkt med bloggen(ja det var ju då när allt var fruset där ute) att jag skulle beskriva allt som jag tar tillvara och skriva i detalj vilken hälsoeffekt den har. Men så blev det inte. Det är ju inte en "produkt", en skörd i taget i naturen utan flera skördar, flera olika produkter samtidigt som ska tagas tillvara. Jag hinner alltså inte skriva ner det jag gör. Jag har också börjat arbeta igen men det som är nytt för i år är att Allan inte börjat på något nytt skolår. Det har han gjort sedan han började som 24 åring ända tills han blev 60 år. Nu är han alltså pensionär, från sitt läraryrke. En ny situation men helt fantastikt bra situation. Så nu har han bra med tid att plocka bär, safta och sylta.
 
 Här kommer iallafall en massa bilder som visar lite grann vad som sker här.
 
 Här har Allan provat laga en ny dryck. Äppelråsaft. Jättegott. Det är (tyvärr) vitt socker i men god som en festdryck. Så här gjorde han. Skiva äplen i en stor kastrull, pressa i en citron. Häll kallt vatten så att det täcker. Lägg ett fat över med tyngd så att det pressar frukten. Låt stå i 3 dygn i kallt. Sila. Tillsätt strösocker efter smak. Häll upp i flaskor. Frys ner. Har inte så lång hållbarhet i kyl.
  skiva äpplen med en osthyvel.
 
 
 
Här gör Allan en äppelpaj.
 
Och här har han gjort en Blåbärspaj - en bit kvar - så god var den.
Mangold
Fryser ner Mangold
Av Malgold stjälkarna gjorde jag en maträtt. Gurkmeja som smak, som färg  och som medicin. 
Anna-Maria håller i gurkor vi skördat. 
Chili - använder det till tomatsoppan som jag äter nästan varje dag.
 
Plockar dagligen blommor som jag lägger här och var på något bra ställe.
Ringblommorna torkar snabbt här och smular dem sen in i glaset. 
Torkar här och var.
 
 
 
 
 
 
 
Blommar alltid. 
Har mycket stark doft. Lite för stark.
 
 
Här är ringblommorna som jag sådde i juni.
 
Oregano, doftar gott, blommar rikligt, fjärilar älskar den. Hälsosam. Jag äter av den varje dag. 
Här  någonstans växer också vindruvor.
 
 
 
 
 
 
Gullrisen blev överblommad. Men det ska nog vara användbart ändå.
Prins heter han. 11 år.
Här är jag på väg till arbetet med en flaska nässeldryck. Allan saftar.
Nässelfrön går lika bra att använda till drycken.
Färsk nässelfryck varje dag.
 
 
Te av rölleka nästan dagligen.
Inte våra maskiner - tillhör grannen som är bonde. Från oss går en skogsväg förbi åkrar och maskiner. Här är lugnt och avskilt att gå. Min dagliga rutt. 
Halloj, kom nu då!
Ja, bara ett till hallon.
 
 
Kram Anna-Karin💚
 
Ps,  hoppas jag snart får lite mera tid till att skriva här.