4 juni 2020

Vissen vitkål

Allmänt

Jag är så lycklig över att vi har sommar och dessutom så fantastiskt varmt och soligt. 
Naturen levererar och serverar.
 
Jag plockar dagligen min mat från naturen och har då lite glömt att laga av de grönsaker som jag har här inne som jag handlat från affär. Men i morse hittade jag några övergivna vitkål i glasverandan. Där i solen och värmen har vitkålen vuxit ut i små skott. Jag fick en ide att jag skulle försöka få den att ge mer skott så jag plockade bort alla vitkålsblad. Ska se om någon dag ifall jag får lite fler vitkåls skott till en måltid.
 
 
 
Av vikålsbladen gjorde jag mig en jättegod lunch. 
Jag mixade bladen och fräste sedan i smör och MCT-olja.
Tillsatte vitlök, svartpeppar och gurkmeja. Och örtsalt .
Den här rätten passar bra som tillbehör istället för potatis, ris eller pasta.
Vitkålen såg verkligen vissen ut men det passade perfekt att fräsa i fettet. Att den var torr och inte så färsk gjorde att den drog åt sig fettet och blev snabbt mjuk i pannan.
Snabbmat sannerligen. 
 
Jag tillagar mina rätter med vad jag har hemma och jag kan nästan inte skriva ut något eget recept för jag lagar på känsla och impuls. Exempel idag till det här vikåls-riset tillsatte jag ett kokt ägg som lämnats kvar från frukosten. Jag hackade det först och tillsatte lite av dagens stekta köttfärs. I köttfärsen hade jag flera vitlöksklyftor och en knappt halvfull Taco-tomatsås. Självklart en massa tillsatser i den såsen. 
 
Jag äter helst veganska måltider men till den övriga familjen lagar vi alltid traditionella maträtter med kött. Och i dag till lunch tillsatte jag lite av köttfärsen för att få både protein och lite smak.
 
 
 
Till middagen fick jag till en riktigt god och hälsosam måltid.
 
Den bestod av:
 
 Maskros-blomknoppar
Gräslök
Oregano (färsk)
Chili örtsalt.
Stekt i smör och MCT-olja
 
Bruna bönor 
(som jag har flera potioner i frysen, tillagad i gryta i ugnen med allt möjligt som jag inte minns)
 
Sallad av: 
Maskrosblad
Maskros blomknoppar
Surkål
 
Riven Rödbeta
 
Tomat
 
Lika gott som det ser ut.
 
 
 
 Jag har lite svårt med de gröna smakerna när jag börjar äta i början av säsongen. Men jag börjar  med att smaka små mängder för att vänja mig vid smaken. Vart efter fler örter och grönsaker mognar och man börjar äta av dem kan man först reagera på smak. Även den första jordgubben kan upplevas sur.  Men nu har smaksinnet vant sig och idag äter jag av Maskrosor precis som en vanlig grönsak.
 
 Jag skulle föreslå att börja smaka på. Tag ett björklöv i munnen. Tugga och känn smaken. Hur känns det i munnen efteråt? Lika med Maskros. Smaka lite pytte. Och Brännässlan. Tag några blad och mixa till en dryck. Prova att steka några blad.
 
Naturen är full av levande föda. Inga mellanhänder. Direkt från skog till bord. En färdig sammansättning av näring som vi mår bra av.
 
I natt har Matheo övernattat i en hölada med sina kamrater. Det låter så underbart.
Sova ute.
Det skulle vara spännande att prova......
 
Kram Anna-Karin💚
 
 
 
 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress