Mjölkörten, Rallarros eller vad man kallar den. Här i Österbotten kallas den för Rödhandske. Uttalas Röhansk. Den är i allafall en riktig överlevare och jag har tur för den trivs även på vår gård. Lättillgängligt! Det sägs att den här örten är Nordens vilda sparris. Jag plockar dem när de skjuter upp som skott och väljer gärna de som är lite stabilare. Och sen är det bara att skölja och steka i smör. Bus enkelt! Krydda bara med örtsalt eller chilisalt, svartpeppar och kanske citron.
Jag har så svårt att beskriva mina tillagningsmetoder. Bilderna får beskriva det. Det ser snyggt ut med hela stjälken men själv gillar jag bättre att skära i små korta stavar. Tycker det är lättare att tugga. På en bild kan ni se att jag lämnat kvar toppen av skottet och stekt den skilt för att det är fint som dekor men också för att den delen är lättare att tugga.
Här på bilderna är rätterna helt växtbaserade men man kan också ha det som tillbehör till den mat man lagat till familjen.
Jag har inte några uppgifter om Mjölkörtens näringsvärde. Men däremot sägs bladen som tedryck hindra candidainfektion. Candida är en jästsvamp som kan vara orsaken till många sjukdomar.
Jag bjuder på bilder. Och jag kan lova, jag äter det på riktigt - flera gånger i veckan. Och jag mår riktigt bra!
Kram Anna-Karin💚



