Jag äter brännässlor för att de är supernyttiga och ger mig energi. För att det ska smaka sött och gott mixar jag nässlorna med någon frukt/bär eller juice som jag har hemma för tillfället. Jag dricker nästan varje dag av den drycken tex före maten. 
 
Jag använder dessutom färska nässlor i matlagning. Jättegott! Jag klipper nässlor i maten medan det puttrar i grytan, i stekpannan eller i soppan. Nässlor i mat är lika naturligt för mig som vilken grönsak som helst. Men i salladen mixar jag först nässlan innan jag blandar med i den övriga salladen.
 
På vintern strör jag av den torkade nässlan på gröten, smörgåsen, salladen och i maten. Av den frysta nässlan blandar jag i soppan eller vilken mat jag för tillfället tillagar. Den färska innehåller mer koncentrerad näring så därför äter jag så mycket jag bara orkar då det är säsong för det men under våren och försommaren är den som godast, tycker jag. Men jag plockar även hela tiden som den växer. De hålls späda när jag klipper dem så ofta. 
 
Brännässlan ger både hälsa och skönhet. Den stärker hud, hår och naglar. Jag använder även nässlan i min hud- och hårvård men det beskriver jag en annan gång.  
 
Brännässlan har ett mycket högt näringsvärde jämfört med andra örter som växer här uppe i Norden. C-vitamin har det högsta värdet i nässlan men den innehåller också även antioxidanter, enzymer, seretonin, garvämnen och många andra ämnen. Den är även rik på klorofyll som ökar transporten av näring och syre till kroppens celler.  Nässlan basar också din kropp i motsats till socker som försurar kroppen. Brännässlan har använts som läkeväxt som ett vätskedrivande medel men också för att rena blodet, balansera kolesterolet, reglera blodtrycket och för att stödja mag- och tarmhälsan. Den hämmar inflammationer och urinvägsinfektioner. Den har även som läkeväxt använts vid förstorad prostata men också som nytta vid klimateriebesvär. 
 
Brännässlan innehåller detta och mycket mer:
C-vitamin
Klorofyll
beta-Karoten
Xantofyll
Folat
A-vitamin
B-vitaminer (B5 pantoten) 
K-vitamin
Järn
Kalcium
Kalium
Kisel
Magnesium
Fosfor
Svavel
Zink
Lecitin
Essentiella aminosyror
Essentiella fettsyror
 
Mycket!
Kanske jag har missat något ämne?
 
Näringsämnen samverkar och understödjer varandra för att ge mesta möjliga nytta för hälsan. Brännäslan är så rik på näring att den är komplett näringsmässigt. Det är därför som jag samlar så mycket inför vintern för att kunna ta av det dagligen.
 
En brännande Brännässla ser inte så lockande ut. Men jag har läst så mycket om dess fördelar att jag idag ser den som en värdefull ört. I butiker kan man köpa grön örtpulver men vi kan hämta detta gratis från naturen. Visst, lite möda men värt besväret.
 
Kram Anna-Karin 💚
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress