8 juli 2020

Teff-bröd

Allmänt

Ett lättbakat bröd
Glutenfritt
och mycket proteinrikt bröd som ger mättnad.
 
 
 
6 dl vatten
3 msk Psyllium (finmalen)
4 dl Teffmjöl
3 dl Bovetemjöl
1-2 tsk salt
 
 Bovetemjöl till utkavlingen
 
Det kan hända att måtten på mjölet är för lite. Jag har inte varit så noga med det i uträkningen. Men lägg till mer Bovete i utbakningen i såfall så att du kan kavla.
 
Blanda allt.
Låt degen vila i 15 minuter.
Dela upp i små bitar.
Kavla dem tunna.
 
Grädda
i stekpanna tills de bubblat upp lite och blivit gyllengräddade.
 
 
Se till så att det inte bränns.
En gjutjärnspanna blir lätt för het så du behöver reglera värmen då och då så att du inte bränner brödet.
 
Färdigt.
 
Bre på med olivolja eller/och smör.
Jag gick ut i trädgården och hämtade färsk Oregano som jag fyllde brödet och åt det som rulle /wrap.
Jag gräddade inte allt eftersom den är så god som nybakad. Men jag har kavlat ut alla och förvarar det i kylen någon dag så att jag kan grädda åt mig.
Mycket enkelt.
 
Teffmjöl är ett frö som malts till mjöl.
 
 
Teff är mycket rik på
kalcium
fibrer
lättsmält protein
 antioxidanter
 
Teff innehåller också den hälsosamma resistenta stärkelsen. Det betyder att stärkelsen omvandlas i tjocktarmen till en nyttig fettsyra sk smörsyra som motverkar skador i tarmen. Motverkar cancerceller att växa.
Samma stärkelse finns i bönor, linser, kikärter, gröna bananer och i kokt kall potatis.
 
Förutom bröd så kan man använda Teff frön i många variationer. Otroligt hälsosamt och smakligt.
 
Jag väljer att äta glutenfritt bröd för att jag mår mycket bättre så. Jag har inte glutenintolerans och kan äta då och då bröd och bakverk av vetemjöl men jag klarar inte av att äta det dagligen. Jag får uppblåst mage och mår allmänt dåligt. Tarmarna trivs inte alls och jag påverkas i hela min allmänna tillstånd. Men jag vill också äta bröd så därför prövar jag olika glutenfria recept.
Det här brödet kan jag säga var jättegott.
Pröva själv!
Och enkelt.
 
Anna-Karin💚
 
 
 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress